Londoneri – starinski kolači za pamćenje




Londoneri, Londonerice, Londoner ploške, Londoner prutići…ma sve su to slični nazivi za jedan te isti kolač, i to onaj za koji se recept vjerovatno nalazi u bilježnici svačije mame ili bake. Dakle, Londoneri (nazvat ću ih tako jer smo ih tako mi doma najčešće zvali iako mama u bilježnici ima recept za Londoner ploške 😉 ) su jedan apsolutno staromodni kolač koji se peče već generacijama, naročito u ovo prebožićno vrijeme. No, budući da ja ovaj kolač nikako nisam voljela kao mala (ma tko bi se uhvatio jedne takve neugledne čupave štangice pokraj svih onih sitnih i šarenih kuglica, košarica, breskvica, jagodica koje su uvijek krasile ili svatovske ili božićne pladnjave s kolačima?!), jednostavno sam ga smetnula s uma i godinama ga nisam napravila. No, kako to obično biva da se s godinama mijenjaju i neke navike i uvjerenja, tako sam i ja odlučila dati šansu Londonerima. I dobro da jesam zato što su nam se svima doma Londoneri svidjeli jako i pojeli smo pola pečenog lima još dok su bili onako topli 😀 Londoneri su božićni kolači (a mogu biti i sasvim svakodnevni) koji se pripremaju jednostavno i brzo od sasvim jednostavnih namirnica – brašno, jaja, šećer, pekmez i orasi. I to je to…nema tu puno mudrolije niti naslagivanja ne znam niti ja koliko slojeva nečega. Nije potrebno niti koru od prhkog tijesta koja je podloga ovog kolača razvaljati – dovoljno je da ju naribate u lim za pečenje, a zatim samo natiskate rukama po cijeloj površini. Preko toga se lagano razmaže neki fini domaći pekmez (ma dobro će doći i kupovni ako nemate domaćeg) i preko svega toga ide fina beze kora sa orasima. Pećnica odradi svoje i za nekoliko minuta imate super fini kolač koji miriše tako božanstveno i okusa je tako profinjenog da će vam odmah postati jasno zašto su se baš Londoneri nekad davno pekli tako često 😉

Londoneri

POTREBNO:

Za podlogu od prhkog tijesta:

150 g margarina
250 g brašna
120 g šećera
žličica praška za pecivo
3 žumanjka
Za nadjev:

3 bjelanjka
150 g šećera
2 vanilin šećera
150 g mljevenih oraha
žličica ruma
I još: 5 žlica pekmeza od marelica za premaz
PRIPREMA:

Za podlogu od prhkog tijesta, pomiješati u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati u sredinu 3 žumanjka, rasporediti preko svega omekšali margarin, pa umijesiti prhko tijesto. Od tijesta formirati kuglu, omotati ju folijom i pospremiti u hladnjak na 20-tak minuta.
Za nadjev miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati šećer i vanilin šećer, rum i na kraju mljevene orahe.
Prohlađeno tijesto naribati na ribež preko lima za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom. Naribano tijesto dlanovima ruku ispritiskajte po limu kako bi postalo glatko i kako biste ga lakše premazali pekmezom. Lim je veličine 35×20 cm.
Zaglađeno prhko tijesto premazati izrađenim pekmezom.
Preko pekmeza rasporediti masu od bjelanjka, šećera i oraha, zagladiti žlicom.
Peći u pećnici na 160ºC 45 minuta.
Pečeni kolač prohladiti pa rezati na male ploškice ili prutiće.
Recept u slikama:



Primjedbe