Šerpa torta




Sastojci

јаја 3
šećer 24 kašike
brašno 9 kašika
mleko 1l
prašak za pecivo 1 kesica
burbon vanila 1 kecica
kako 1 kašika
puter 250g
čokolada 350g
mleveni orasi 250g
mlečna slatka pavlaka 2dl

Kako pripremiti



Dobro umutiti belanca u čvrst sneg.
Dodati kašiku i po šećera i dalje mutiti.
Lagano umešati žumanca, pa dodati mleko.
Dodati prosejano meko brašno tip 400 i prašak za pecivo.
Sve promešati pa dodati punu kašiku kakaa.
Dobro sve sjediniti. Ja sam koristila spatulu da bih skidala sa ivica činije. Šerpu obložiti papirom za pečenje. Peći koricu na 180 stepeni oko 30 do 35 minuta u zavisnosti od rerne. Vruću koricu preseći na pola.
U hladno mleko staviti šećer i vanilu ,pustiti da provri, dodati puter i čokoladu i konstantno mešati dok se ne otope i puter i čokolada. Na kraju dodati mlevene orahe. Pustiti 5 minuta da vri uz neprekidno mešanje. Skloniti sa vatre. Da vas ne zbuni fil je potpuno redak tj čorbast. Takav treba da bude jer će korica upiti svu tečnost.
E sad, ja imam onaj prsten za torte pa ga koristim, jer volim da mi torta bude van šerpe. U original receptu stoji da se vraća korica u šerpu i da se ustvari servira torta iz šerpe. Kako god želeli, postupak filovanja je sledeći: stavite na dno donju polovinu korice, pa prelijte polovinom fila. Ja to radim kutlačom, a po nekad samo isipam iz šerpe.
Stavite odozgo drugu polovinu korice pa prelijte drugom polovinom fila. Tako ostavite jedno dva sata na sobnoj temperaturi pre nego što stavite u frižider. Ostavite u frižideru jedno desetak sati pre serviranja. Slobodno skinite obruč jer je korica dovoljno upila fil. Ili ako vam je u šerpi možete je iseći.
Odozgo ide GANAŠ krem koji nanosite špricem za šlag. Pripremu ganaša sam već opisivala u predhodnim receptima ali evo da ponovim. Zagrejte pavlaku do momenta pred vrenje. Ne sme da vam provri. Izlomite čokoladu pa prelijte vrelom pavlakom. Ostavite 5 minuta, pa je spatulom dobro izmešajte. Mikserom posle mutite kao i svaku pavlaku oko 5 minuta. Ako slučajno neće da vam se umuti, stavite je u zamrzivač na nekoliko minuta samo da se ohladi dobro pa je umutite. I ovakvih parčeta vam ispadne 16 ili 18. Vrlo je izdašna. PRIJATNO!!!

Primjedbe