
Nedavno sam u jednoj svojoj kuharici pronašla recept za Cheesecake sa čokoladom, jednostavan za izradu i sa tako fenomenalnom fotografijom torte da sam odmah poželjela jedan takav komad na svom tanjuru. No, ono što me mučilo kod recepta je to što je cijela torta, koja je u biti samo sirna krema sa tankom podlogom, taaaamno smeđa. Po tom je receptu u kremu išlo jako puno tamne čokolade i onda sam si pokušala dočarati kiselkasti okus sira i gorkasti okus tamne čokolade i nikako mi se to nije svidjelo. No, ideja o laganoj sirnoj torti je ostala visjeti u zraku sve do prošlog vikenda kada sam odlučila taj ‘sumnjivi’ recept modificirati i napraviti nešto slično sa puno kreme. Istina, imala sam u hladnjaku i 2 paketića sira sa vrištećim rokom trajanja pa je valjalo potrošiti i to 😉 U sjećanju mi je takođeđer ostao i jedan recept za sličnu tortu sa ABC sirom, i mislim da sam ga čak našla na njihovim stranicama, pa sam iskoristila i neke ideje iz tog recepta. Ovo je idealna torta za sve one koji se ne vole predugo zadržavati u kuhinji, jer ništa se ne peče, krema se ne kuha i sve je gotovo prilično brzo, a rezultaaaaaat….ljudi mojiiii…ovo torta je predivno nešto! Jedina mi je greška što nisam stavila u kremu dvije želatine pa mi je torta bila prilično ‘gingava’ i dosta se teško rezala (u receptu ću vam navesti 2 želatine kako i treba biti) ali to joj nije umanjilo predivan okus – kombinacija je to hrskave podloge od keksa s čokoladom, doista deeeebelog sloja fine sirne kreme s tučenim slatkim vrhnjem i sa tek toliko čokolade da je učini vizualno zanimljivom a i da joj da savršeni final touch bez kojeg ne bi bila to što jeste. Evo recepta:
POTREBNO:
Za podlogu:
manje pakiranje pettit beure keksa
10-tak čajnih keksića s čokoladom (može i domaćica)
15 dag otopljenog margarina + 3 žlice kakaa
Za kremu:
50 dag bijelog kravljeg sira
1/2 l vrhnja za šlag
15 dag šećera
1 kremfix
2 vrećice želatine u prahu
10 dag čokolade
PRIPREMA:
Za podlogu, staviti u vrećicu za zamrzavanje kekse i lagano ih istući batom za mesom da se usitne pa ih pomiješati sa otopljenim margarinom u koji ste dodali kakao. U namašćen kalup za torte utisnuti masu rukama, dlanovima lagano nabijati i tuckati dok se ne zaravna. Pustiti da se ohladi.
Za kremu, mikserom istući vrhnje za šlag sa kremfixom da bude čvrsto (možete koristiti i biljno, Hulala, Hole i sl. no bit će ukusnije ako koristite mliječno vrhnje za šlag) Pomiješati mikserom sir, šećer i šlag. U smjesu dodati otopljenu želatinu pripremljenu prema uputi na omotu. Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
U kalup na podlogu od keksa naizmjence slagati bijelu i smeđu kremu kako biste dobili mramorni efekt. Lagano zaravnati od gore (a i ne morate, može biti ‘čupava’ 😉 ) i dobro rashladiti (najbolje preko noći). Maknuti oprezno obruč od kalupa i rezati po želji velike komade.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar