Medeno srce moje mame




Ne, niste krivo pročitali –  ovo je doista kolač bez jaja. I to sočan kolač! Okusom podsjeća na prava kupovna medena srca pa od tuda i naziv. Pravim ga često i klinci su ludi za njim. Priprema je jednostavna i  gotov je za čas. Pokušajte, nećete biti razočarani, sigurno!


POTREBNO: (mjera je čaša od 2 dcl!)

1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
3 žlice ulja
1,5 čaša mlijeka
5 žlica pekmeza (nekog rijeđeg, npr. od marelice)
1 žlica sode bikarbone
1 žlica začina za medenjake
za premaz:

2 žlice pekmeza
10 dag naribane čokolade za kuhanje
za glazuru:

10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

PRIPREMA:

Za premaz: razraditi žlicom pekmez da bude podatan i lako razmaziv. Naribati čokaladu.

Pomiješati u zdjeli suhe sastojke pa postepeno uz miksanje, dodavati ulje i mlijeko, a na kraju pekmez.
Dobivenu smjesu, koja bi trebala biti rijetka, izliti u mjernu posudu, radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. Kada se sve izmiksa, trebalo bi biti oko 8 dl smjese.


U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175 ℃ oko 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.



Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom i ostaviti nekoliko sati da se stvrdne.
Glazura: otopiti u loncu na pari čokoladu natrganu na komadiće uz dodatak 3 žlice ulja. Ne smije provriti.

Primjedbe