Mediteranska pečena piletina





Potrebno:
1 kašika Maslinovo ulje
6 komad pileći bataci
6 komad Pileći fileti
1 kg Krompir
2 komad paradajz
95 g crne masline
2 komad Bijeli luk
2 komad ružmarin
125 ml suho bijelo vino
1 po potrebi morska sol
1 po potrebi mljeveni crni biber

Priprema:
1. Prethodno zagrijte pećnicu na 200° C. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi u vatrostalnoj posudi kapaciteta 3 l.

2. Dodajte filete pa kuhajte oko 5 minuta uz povremeno okretanje.

3. Prebacite u tanjir pa prekrijte folijom da bi zadržali toplotu. Ponovite isto s filetima.

4. Dodajte krompir u posudu i kuhajte oko 5 minuta. Skinite s toplote.

5. U zdjelu s krompirom dodajte piletinu, paradajz, masline i bijeli luk. Pospite sa ružmarinom i prelijte vinom. Začinite sa soli i biberom.

6.Pecite u pećnici 45 minuta ili dok piletina ne bude pečena a krompir ne omekša. Poslužite odmah.

Primjedbe