
Osim što sprečava pojavu i razvoj raka, mladi luk će regulisati nivo šećera u krvi i očistiti krvne sudove
Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, beli luk, praziluk i vlašac. Njegov uzgoj je počeo još pre 5.000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svetu. Danas je rasprostranjen i omiljen širom Azije, Evrope i Amerike. Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni - bogatstvo ukusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i vrstama tla.
Budući da je upravo proleće sezona mladog luka, sada je idealno vreme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrednostima.
Bogatstvo ukusa, mirisa i nutrijenata
Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom nivou vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).
Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, železo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vredni, a ređe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.
Kvercetin je još jedan dragoceni sastojak mladog luka. Ovaj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno delovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan nivo vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.
Primjedbe
Objavi komentar