Neobične fine kiflice




Tko o čemu, ja o dizanom tijestu…opet..daaaa 🙂 Ne mogu si pomoći, obožavam klipiće, kiflice i sve što se tako lijepo mijesi, diže, peče i onda tako sve lijepo miriše po njima a u ustima se tope dok su još topli mmmm 😀 Uglavnom, da ne bih bila dosadna sama sebi, malo sam kiflice ovaj put redizajnirala pa su ispale baš lijepe i neobično šarene. Nevjerovatno je to kako se uz samo par zareza nožem obična kiflica pretvori u pravo malo remek djelo koje se još premazano jajetom tako lijepo presijava, ma kao da je sa slike, zar ne? 😀 Ove se kiflice mogu napraviti u slanoj ili pak slatkoj varijanti, sve zavisi kakvo je punjenje, a ako ne volite niti jedno niti drugo, mogu biti i prazne. Ukusne su u svakom slučaju. Ja sam ove svoje punila nadjevom od šunke i sira sa malo ketchupa i origana (nešto kao pizza) a jedan dio sam sa pekmezom i bile su stvarno odlične. Ovi neobični zarezi po njima dali su im još veću hrskavost izvana i mogu vam reći da već dugo nisam napravila tako fine kiflice. Recept je standardan za moje dizano tijesto samo što sam ubacila još i prašak za pecivo i malo kiselog vrhnja, no za svaki slučaj, evo ga još jednom:

Potrebno:

1 kg brašna
1 kockica kvasca
5 dl mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1,5 dl ulja
1 žličica šećera
1 žličica soli
Priprema:

Kvasac razmutiti u malo toplog mlijeka (cca 2,5 dl od predviđene količine u receptu) i sa šećerom pustiti da se digne (10-tak min)
U većoj posudi pomiješati brašno i ostale sastojke pa postepeno dodavati nadošli kvasac. Mijesiti rukom dok ne postane kompaktno. Pokriti krpom i pustiti da se diže oko 30 min dok ne udvostruči količinu.
Premjestiti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, podijeliti ga na 8 dijelova. Od svakog dijela oblikovati kuglu koju valja razvaljati u okrugli mlinac. Svaki mlinac izrezati na 8 trokuta.
Nadjev se stavlja na širi dio trokuta (vidi sliku), preklopi se malo i pritisne prstima kako ne bi iscurio prilikom pečenja. Uži dio svakog dijela zarezati nožem ili kotačićem za tijesto na tri mjesta, cca 2 cm dužine svaki zarez.
Zarolati kiflice na uobičajen način slagati ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premazati razmućenim jajetom i po želji posipati sezamom ili košticama.
Peći na 200°C  20-tak minuta.
Dobar tek!

Primjedbe