Norveška torta sa borovnicama




Potrebno:

10 komad Jaja
300 g šećer u prahu
300 g brašno
2 kašičica prašak za pecivo
2 kašika džem od jagoda
1 l tučeno vrhnje
1 kašičica ekstarkt vanilije
1 kašičica Šećer
100 ml mlijeko
500 g borovnice

Priprema:

Zagrijati rernu na 200 °C.Premazati masnoćom kalup dimenzija 20 cm x 30 cm.U većoj posudi miksati jaja i šećer 8-10 minuta.Dodati prašak za pecivo i brašno, a zatim metalnom kašikom pažljivo izjednačiti.Preliti smjesu u kalup i peći u rerni 35 minuta.Kada se ispeće i ohladi kora, prerežite ju na tri dijela.Pomiješajte džem sa 1 kašikom tople vode.Vrhnje umutite sa vanilijom i običnim šećerom.Jednu koru pospite jednom trećinom od pripremljene količine mlijeka, zatim premažite tanki sloj džema, pa vrhnja i na kraju pospite 150 gr borovnica.Preklopite borovnice drugom korom i ponovite isti postupak do isteka materijala.

Primjedbe