
Sastojci 4 osobe
Tijesto:
500 Pšenično glatko brašno Podravka
100g maslaca/sobne temperature
180ml mlijeka
100g šećera
1 vanilija šećera
1žličica soli
3 žumanjka/sobne temperature
1 limun/korica
1 Kvasca instant Dolcela
Nadjev mak:
200g mljevenog maka
50-100g šećera/manje više po ukusu
100ml mlijeka/manje više po potrebi
Ostalo:
1žlica kakaa u prahu Dolcela+1 žlica vode
100g svijetlih grožđica
120g kandiranog voća/šareno
Premaz:
1 žumanjak +1žličica ulja
Koristili smo
Kakao u prahu
Bijelo brašno glatko (TIP 550)
Lino lada milk
Maxi puding okus vanilija
Vanilin šećer
Instant kvasac
Kakao u prahu
Bijelo brašno glatko (TIP 550)
Priprema
1.
U posudu za miješanje stavite toplo mlijeko ,kvasac i šećer lagano promiješate .Dodate sve ostale sastojke ,promiješate sve mikserom/nastavkom za tijesto/.Izmiješate tijesto da bude glatko .Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamiješajte kakaa i žlicu vodu da tijesto poprimi smeđu boju. Jedno i drugo tijesto pokrijte i ostavite stajati na toplom 1h /dok se ne udvostruči.
2.
Podijelite svijetlo tijesto na dva dijela .
Razvaljajte svako tijesto na veličinu 12x30 .Na prvo tijesto stavite kandirano voće ,pa pređite valjkom za tijesto po njemu da se voće lagano utisne u tijesto ,zarolajte ga.Odložite.
Drugo svijetlo tijesto nadjenete makom/kojeg ste prije toga prelili kipućim mlijekom i dodali šećer/ i njega zarolajte.
Smeđe tijesto nadjenite suhim grožđem ,pritisnite valjkom za tijestom kao i kandirano voće ,isto tako zarolajte.
3.
Zamotate tri roladice u pletenicu.Stavite u pripremljen dugi protvan za kruh .Pustite da se dize na toplom jos pola sata. Zagrijete pećnicu na 180C/45 min.Prije pečenja premažete žumanjkom kojeg ste promiješali sa uljem.
4.
Provjerite dali je kolac pecen sa dugim raznjicem ,ako izađe suh kolač je gotov.Izadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi .Kolač je najbolji sutra dan kad se svi ukusi prožmu i kolač se fino ohladi .
Servirajte uz kavu ili čaj!
Primjedbe
Objavi komentar