
Nedavno sam radila i objavila jedan fantastičan kolač koji sam nazvala Čokoladna bomba po omiljenom receptu mojih čitateljica i obožavateljica mojirecepti facebook stranice. Budući je kolač u pravom smislu ispao bombastično odličan i svi su se oduševili s njime (u tolikoj mjeri da moji klinci jadikuju svaki put kad ispečem nešto drugo što nije toliko čokoladno) odlučila sam isprobati još jedan sličan a još čokoladniji i kremastiji recept za ovu tortu 🙂 Jer, ova je torta nešto toliko predobro, toliko ukusno i toliko čokoladno da svakim zalogajem imate osjećaj da se utapate u čokoladi. Ona se naime radi čak sa tri vrste čokolade: tamnom, mliječnom i bijelom čokoladom – svaka u svom sloju savršeno se nadopunju i sljubljuju sa sočnim čokoladnim biskvitom. Ono što je možda najbolje od svega je to da pripremiti ovakvu tortu doista nije nimalo teško: nema puno nakuhavanja kreme, nema puno miksanja i bojazni hoće li se biskvit dovoljno dići i hoće li krema biti dovoljno podatna. Biskvit se izmiksa za čas, ispeče se a potom se otapa sloj po sloj čokolade u vrhnju za šlag i samo se prelijeva (ganache krema).
Kao što vidite na slikama, moja je torta ispala poprilično ‘mramorna’ iako je trebala biti lijepo u slojevima, no bila sam nestrpljiva, očekivali smo gosta i htjela sam tortu zgotoviti što brže pa nisam čekala dovoljno dugo da se svaki sloj za sebe stvrdne kako bih izlila idući. No, to joj nije umanjilo predivan okus a na kraju je ispala čak i lijepo šareno dekorativna 😉 Moram priznati da me je sinoć bilo pomalo strah hoće li se bijela i mliječna čokolada uopće uspjeti stvrdnuti jer je bilo poprilično tekuće, čak sam tortu pogurnula u zamrzivač ali ni to nije pomoglo. Ostavila sam ju na kraju u hladnjaku preko noći i gle čuda – do jutra je torta ispala savršeno tvrda i spremna za rezanje bez razlijevanja! Mljaccc 😀 Dakle, prilikom pripreme ove torte uzmite si jedino dovoljno vremena za čekanje da se svaki sloj čokoladnog preljeva (ganache kreme) dovoljno stvrdne prije nego izlijevate drugi i tada će krema biti u ravnomjernim slojevima. Također je bitno tortu raditi dan prije posluživanja jer joj je potrebno odstajati preko noći kako bi krema postala kompaktna a torta spremna za rezanje i uživanje. Eto, nadam se da sam sad rekla sve što je bitno, trkom u nabavku čokolade i slatkog vrhnja i čokoladirajte se do besvjesti, jer neće vam biti žao! 🙂
POTREBNO:
Za biskvit:
5 jaja
12 dag šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
20 dag margarina ili maslaca
20 dag čokolade za kuhanje
Za čokoladne preljeve (ganache kremu):
trebat će vam za cijelu tortu sveukupno 1l vrhnja za šlag( Hole, Hulala ili neko slično)
Ganache od tamne čokolade – 5 dl vrhnja za šlag
Ganache od tamne čokolade – 20 dag tamne čokolade za kuhanje
Ganache od mliječne čokolade – 2,5 dl vrhnja za šlag
Ganache od mliječne čokolade – 10 dag mliječne čokolade
Ganache od bijele čokolade – 2,5 dl vrhnja za šlag
Ganache od bijele čokolade – 10 dag bijele čokolade
PRIPREMA:
Biskvit:
Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje posebno margarin i posebno čokoladu natrganu na kockice. Mali trik za otapanje čokolade: natrganu čokoladu ubacite u vrećicu za zamrzavanje i uronite u vrelu vodu, sačekajte par minuta i čokolada će se otopiti a da niste isprljali niti jednu posudu 😉 Jednostavno vrećici odrežite vršak škarama i istisnite čokoladu!
Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, otopljeni margarin i otopljenu čokoladu.
Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
Izliti u namašćen i pobrašnjen okrugli lim za torte i peći u pećnici na 175℃ 45 min. Bolje bi bilo da je lim što većih dimenzija jer će u protivnom biskvit biti malo predebeo kad se ispeče. Također kolač možete peći u četvrtastom limu i pripremiti ga kao obični kremasti kolač koji će se nakon hlađenja rezati na kocke.
Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1,5 dl kipućeg mlijeka.
Čokoladni preljevi (ganache kreme):
U lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu za kuhanje. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
Tortu s prvim preljevom dobro ohladiti sve dok se krema ne stvrdne.
Tada istim postupkom ali sa mliječnom čokoladom pripremiti ganache od mliječne čokolade, izliti ga preko tamnog preljeva pa opet tortu ostaviti na hladnome dok se ne stvrdne i taj sloj.
I na kraju opet istim postupkom pripremiti ganache od bijele čokolade, izliti i njega preko torte i opet dobro rashladiti ovaj put preko noći.
Tek kad je torta potpuno rashlađena odstraniti stranice kalupa za tortu i po želji tortu ukrasiti šlagom.
Dobar tek!
Recept u slikama:




Primjedbe
Objavi komentar