Voćna torta




Potrebno:

Biskvit
200gputera
150gšećera
četirijaja
jedanBio limun
300gbrašna
jedanprašak za pecivo
-prstohvat soli
3 do 4kašike mlijeka
Fil
700mlmlijeka
dvijevrećice vanila pudinga
250gputera
100gšećera
400mslatke pavlake
jednakašika šlag fixa
600gfriškog voća
20listića friške nane Menta
Dekoracija
200gfriškog voća
trikašike puder sećera

Način pripreme
Puter omekšan na sobnoj temperaturi, šećer i jaja miksati na pjenasto. Zatim dodati brašno, sitno rendanu koricu od limuna, prašak za pecivo, so i mlijeko, pa ponovo miksati da se dobije glatka masa (paziti da ne ostanu grudvice).

Masu razdijeliti na 4 dijela.



Springform 26 cm Ø dno prekriti backpapirom, a okolicu premazati margarinom.

Prvu porciju mase uliti u springform i lopaticom za šlag, masu na tanko razdijeliti do okolice springforma. Biskvit peci na 180°C

Isto odraditi sa preostale 3 porcije.

Sva 4 biskvita ostavit na stranu da se hlade.

Dok se biskviti hlade, pripremat fil.



Sa 700ml mlijeka, šećer i obje vrećice pudinga, puding skuhati i ostaviti na stranu da se ohladi.

Puter omekšan na sobnoj temperaturi izmiksati na pjenasto, zatim dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i sitno sjeckanu nanu „mentu“, pa ponovo miksati da se dobije glatka krema. Krem staviti u frižider na 1h da se ohladi.



Slatku pavlaku sa fixom izmiksati na čvrsto i ostaviti u frižider da se ohladi.



Friško voće oprati, okapati, a jagode izrezati na sitnije kockice.

U springform stavit prvi biskvit, pa nanijet trečinu krema i trečinu miješanog voća. Na krem stavit drugi biskvit, pa polovicu krema i polovicu voća, zatim treći biskvit, ostatak krema i preostalo voće. Preko staviti četvrtiti biskvit, pa rukama pažljivo i lagano pritisnuti. Preko nanijeti prethodno pripremljeni šlag i vratiti tortu u frižider da se hladi, najbolje preko noći.

Neposredno pred serviranje tortu ukrasiti voćem i listićima nane- mente, pa posuti okolicu i voće puder šecerom (kao što je na slici).

Primjedbe