Zagrebačke kocke



Dugo, dugo se već spremam napraviti ovaj kolač ali eto nikako da dođe na red. Proteklih je tjedana bilo prevruće za kolače iz pećnice  a i nekako su mi više pasali voćni kolači i sladoledi, i danas konačno, uz zahlađenje koje nam je ovdje na kontinentu svima jako dobro došlo, konačno famozne mamine Zagrebačke kocke. Recept za ovaj kremasti kolač sam pronašla u bilježnici sa receptima svoje mame i objavila sam ga ovdje prije nekog vremena samo pod rubrikom Recepti iz bakine bilježnice. No, kako sam i obećala, trudit ću se i sama ispeći i isprobati što više tih recepata i prezentirati ih ovdje onako kako ste već možda i navikli: sa puno fotografija, savjeta i koraka izrade. Na prvi zalogaj ovog kolača moj je suprug komentirao “To je kolač mog djetinjstva” i znala sam da sam učinila dobro i da sam pogodila pravu slasticu za ovaj vikend 😉 Takav je isti kolač naime često nekad radila i njegova mama, samo što ga je eto (kako to obično biva sa stvarima u kojima pretjerujemo) s vremenom prestala peći. A moram priznati, ovo je baš onako ‘starinski’ kolač, fini, ukusan sočan i jaaaako kremast. Nema u njemu namirinica za kolače karakterisičnih novijem kulinarskom dobu poput poput biljnih šlag pjena (hulala, hole i sl.)  ili želatina u prahu koje bi mu davale čvrstoću. Pravi kremasti kolač sa crnom biskvitnom podlogom od kakaa sa kojom se idealno spaja fina ne preslatka krema od žumanjaka, mlijeka, jaja i brašna i na kraju kao kruna svega slatki sočni snijeg od bjelanjaka. Budući da nemam iskustva sa spravljanjem tih šaum glazura koje znaju biti dosta osjetljive ako se ne pripreme dobro i razvodne se za čas, malo sam se bojala kako će to sve skupa ispasti, no za prvi put ispalo je savršeno i mislim da ću ovaj kolač od sada češće raditi. Klincima se također dopalo i dali su mu naziv ‘Zabregačke kocke’ 😉

Potrebno:

Za biskvit:

5 jaja
25 dag šećera
20 dag brašna
2 žlice kakaa u prahu
1,5 dl vruće vode
1/2 praška za pecivo
Za kremu:

1 l mlijeka
18 dag brašna
6 žumanjaka
15 dag šećera u prahu
1 margarin ili maslac
Za šaum:

6 bjelanjaka
30 dag šećera
Priprema:

Biskvit:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.
Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći na 180℃ 30 min.
Krema:

Od litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.
Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.
Šaum:

Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući.
Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.
Ohlađen biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom (koju možete i dekorativno nakapati po kolaču 😉 ) Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!

Dobar tek!

Primjedbe