

Sastojci
snite finog kruha / baguette / ciabatta
kvalitetno maslinovo ulje i/ili maslac
cesnjak (za natrljati kruhice po potrebi)
ili kora limuna i narance (za natrljati kruhice)
ili svjezi chilli (za natrljati kruhice)
+ ostali sastojci po izboru
vremena (ovisno o kolicini koju spremate)
+ PUNO ljubavi za osobu radi koje ih spremate :)
Priprema
1.
Fini friski kruh/ baguette/ ciabatta i slicno, narezite na fetice ni pretanko nit' predebelo - premazite ih maslinovim uljem ili putrom i stavite peci (grill/toaster je dobro pomagalo).
Nemojte ih presusiti (ovisno u daljnjoj obradi neke kruhice serviram svjeze) ali ih zato nakon pecenja malo posolite (friska morska sol).
Prepecene kruhice natrljati cesnjakom, ili koricom narance ili limuna ili pak ljutom papricicom - sve ovisno cime cemo ih kasnije "puniti".
Ovisno o tome kako i koliko brusketica/krostinija servirate tako ih i "punite" toppingom. Ako ce biti krostini, mali "finger food" zalogaji, nije potrebno trpati puno sastojaka na njih. Ako su fete, bruskete vece i jest ce se vilicom i nozem slobodno natrpajte toppinga.
2.
Bruskete s Ricotta Sirom i Jagodama
Sir, med, papar, jagode, ocat (balsamic) i nasjeckani bosiljak.
Operite i nasjeckajte jagode te ih stavite u zdjelicu i pospite balsamic octom te ih pustite stajati barem 15-tak minuta.
Ricotta sir izmijesaje s medom i paprom.
Prepeceni kruh namazite sirom, povrh stavite jagode i nasjeckano lisce bosiljka.
3.
Bruskete s Ricotta Sirom i Malinama
Isto kao i gore samo sto maline nije potrebno marinirati u octu. Pola malina zdrobite vilicom i stavite preko sira, ostatak malina slozite preko. Sve nakapajte s par kapi balsamic octa.
4.
Krostini s Feta Sirom & Medom
Sir malo zdrobite prstima ili vilicom i nanesite na prepeceni kruh. Stavite u pecnicu na par minuta. Izvadite iz pecnice i nakapajte medom. Pospite liscem majcine dusice ili vlascem.
5.
Bruskete sa svjezim pomidorama
Pomidore izvadite iz frizidera barem pola sata prije pripreme.
U zdjeli izmijesajte narezane pomidore, nasjeckanu ljubicastu kapulu, protisnuti cesnjak, maslinovo ulje, sol i papar, crvenu kvasinu i nasjeckano lisce bosiljka. Sve izmijesajte i pustite stajati 15-tak minuta.
Na prepeceni kruh slozite hrpice salate od pomidora. Povrh pokapajte par kapi balsamic octa.
6.
Bruskete (Grcka Salata)
Pomidore izvadite iz frizidera barem pola sata prije pripreme.
U zdjeli izmijesajte narezane pomidore, nasjeckanu ljubicastu kapulu, nasjeckane masline, nasjeckani krastavac, nasjeckani feta sir, maslinovo ulje, kvasinu, sol i papar. Pustite stajati 15-tak minuta
Na prepeceni kruh slozite grcke salate. Povrh pokapajte par kapi maslinova ulja.
7.
Krostini s Buffalo Mozzarellom i Chili Papricicom
Sir iskidajte rukama i slozite na prepecen, pouljen i cesnjakom natrljan kruh.
Preko sira stavite sitno nasjeckani ljuti chili, posolite s frisko mljevenom soli i paprom, pospite nasjeckano lisce bosiljka i zalijte s par kapi maslinova ulja.
8.
Krostini s Plavim Plemenitim Sirom
Gorgonzola ili neki drugi plavi plemeniti sir
Svjeze smokve, ananas i ostalo voce.
Plemici plave krvi su uglavnom "ostri" i slani sirevi pa im fino pase slatko voce poput smokvi, ananasa itd.
9.
Krostini s Bijelim Plemenitim Sirom
Brie ili neki drugi bijeli plemeniti sir
Kruske, jabuke, maline itd
Sir od dunja, grozdja ili mandarina
10.
Krostini s Kozjim Sirom itd.
Borovnice, mango, orasi, med, lisce majcine dusice, persina itd.
Kremasti kozji sir specificnog je okusa i fantasticno se slaze s vocem, orasima i medom.
Premazite kruh sirom i povrh poslozite vockice.
11.
Krostini s Kozjim Sirom itd.
Ili napr prepecite orahe, usitnite ih i pospite preko sira pa nakapajte medom (fantasticna kombinacija).
Ili napr izmijesajte sir sa sjeckanim liscem persina i premazite snitice kruha.
12.
Nastavlja se :)
13.
Vrlo jednostavno a jako fino je napr fetu prepecenog kruha natrljati cesnjakom i presjecenom pomidorom, nakapati maslinovim uljem i posoliti. Bas je za prste polizat.
Ili komad prepecenog kruha natrljati cesnjakom, namazati maslacem, poslagati povrh snitice rotkvica i posoliti. Super zalogaj :)
Ili napr prepeceni kruh natrljati koricom limuna, namazati ga ricotta sirom i nakapati medom. Odlican desert :)
Posluživanje
Evo jos malo brusketa sa spinatom
I narafski sa malim zelenim :)
Primjedbe
Objavi komentar