CRNA TORTA ♥



Sastojci
6 jaja
20 dag šećera u prahu
20 dag maslaca
10 dag oraha
3 žlice kakaa
10 dag čokolade crne za kuhanje
2 dcl Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
Vanilin šećer bourbon Dolcela
ekstrakt bi Bittermandel

Koristili smo

Vanilin šećer

Vanilin šećer

Lino lada nougat

Šlag 5+

Vanilin šećer

Vanilin šećer
1234
Priprema
1.
Žutanjke i šećer (ako nemate šećer u prahu sameljite na mlinčić za kavu i prosijete ga ).. pjenastoizmiksati  te dodati pjenasto izrađeni maslac te izjednačiti smjesu.  U smjesu dodati orahe ( nisam imala dovoljno pa sam dodala  1 žlicu lježnjaka i mrvica). Dodati kako i rastopljenu čokoladu  ekstrakt  bittermandel  vaniliju burbon šećer .Dodati ostale sastojke osim slatkog vrhnja.
Dobivenu smjesu podijelite u dva dijela ..otprilike podjednako ili ako želite fiše file onda  vam je biskvit manji..ali najljepše je podjednako da ispadne i biskvita i file.. Jedan dio szaviti u kalup torte promjera 24 cm namazan maslacem i mrvicama a drugi dio staviti u frižider da se  fila stisne.
Ispeći biskvit na 180-185°C   u receptu u knjizi  od Biluš & Božić iz 1982 g  "Domaći kolaći"  piše 40 minuta ..ja sam je pekla 30 minuta na 180°C.
Kad se skroz ohladi   premazati nepečenim dijelom smjese od kojeg smo ispekli i biskvit.i  poravnati..Gore ukrasiti  sa  istućenim slatkim  vrhnjem.. ili sa šlagom iz vrećice Podravka.
Ohladimo u frižideru preko noći najbolje  jer ja sam bila nestrpljiva ..dobila iznenadne goste  pa se nije baš stisla.

 Bitno je da se dobro ohladi i da smjesu podjednako podijelite  ja sam se žurila pa mi je malo neravna..



2.
Davno prije često sam ju radila i kao kolač ili tortu..Znala bih dodati ili lješnjake... vaniliju malo ekstrakta bittermandela  ruma..

Posluživanje
Izvor je iz knjige "Domaći kolači  Biluš& Rode& Božić  (1983 g) U originalnom receptu nema vanilije ekstrakta  no ja ne bih bila ja da ne frknem malo likera ili ekstrakta..ruma ili nešto od ovog..

Primjedbe