Delikatesni kuglof




Bučino ulje zvano još i crno ulje,koščićino ulje,ulje od sjemenki bundeva golica spada u skupinu delikatesnih ulja.I otuda naziv,recept sam našla na Pinterestu i to bi bilo to.Osim napomene da bučino ulje ili voliš ili ne..uostalom svi smo različiti i imamo neke svoje draže ,manje drage i mrske namirnice.Ja volim ovo izuzetno zdravo ulje,koristim ga za začinjanje graha ,mahuna,krumpir salata i još u nekim jelima.Najbolje ga je konzumirati tako svježeg ali zanimalo me kakav okus daje kolaču.Ovdje idu i bučine koštice,dakle nije baš da i nije delikatesni.Jer te namirnice imaju kod nas visoku cijenu,puno i uvozimo a sjeverozapadna Hrvatska ,prvenstveno Međimurje,Zagorje,Koprivnica,pa i Slavonija ima izvanredne proizvođače,a zemlje puste, fala bogu imamo  po svim djelovima države.ALI,Tako da se ja ne čudim cijeni,vrijedi svake lipe.Uostalom ne jedem ga na kg,kao pretpostavljam ni većina vas. ..Kad kupujete to ulje obratite pažnju da je hladno prešano,ono je skuplje ali je kvaliteta vrh ,divne zelene boje i ne tako intenzivnog mirisa kao toplo prešano ulje koje je i tamnije boje.A postoje i varijante gdje je ulje buče pomiješano s suncokretovim,kao za salate itd...Ako imate volje i vremena pronađite si sve o zdravstvenim blagodatima ovog ulja ,bilo to na netu ili u stručnoj literaturi.


Sastojci  4 osobe
4 jaja
25 dkg šećera
prstohvat soli
15 dkg mekog maslaca plus žlica za premazivanje kalupa
2-3 žlice mrvica ili brašna za posipati kalup
10 dkg ulja od buče
1o dkg samljevenih sjemenki bundeve
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo
Posip ili glazura od bijele ili tamne čokolade po želji,sjemenke bundeve za ukras

Priprema
1.
Sjemenke bundeve tostirajte na suhoj tavi ili u pećnici.Kad počnu puckati i osjetite miris,gotove su.Ohladite ih.Sameljite u npr.mlincu za orahe.Moj melje neravnomjerno pa je tekstura od finog brašna do krupnih komadića.Ništa ne smeta.
2.
Kalup u kojem će se peći kolač namastite i pobrašnite,bilo brašnom,krušnim mrvicama ili samljevenim bučinim sjemenkama.Pećnicu zagrijte na 170C.
3.
Razdvojite jaja.U jednu zdjelu stavite bjelanjke koje istucite u čvrst snijeg.U drugu zdjelu stavite žumanjke,mutite ih s šećerom.Pomalo dodajte meki maslac,bučino ulje.Kad osjetite da se šećer otopio,dodajte samljevene bučine sjemenke,brašno s praškom za pecivo.Na kraju kuhačom polako umješajte snijeg od bjelanjaka.Ulijte u spreman kalup i pecite oko 50 minuta.Pazite  i pred kraj provjerite drvenim štapićem .Ako izađe suh iz kolača ,gotovo je.
4.
Ja sam koristila silikonski kalup za kuglof,pričekala sam par minuta i onda okrenula kolač na rešetku za hlađenje.
5.
Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu,staviti glazuru od bijele čokolade .Ja sam imala ovu običnu za kuhanje pa sam malo stavila po vrhu kuglofa,pospite s par nasjeckanih sjemenki bundeve.Ili nemojte.
6.
Ja sam neke stvari izmjenila ali količinu šećera nisam,meni bi pasalo i manje šećera.Umjesto količine maslaca u rcp.ja sam povećala ulje,pa je baš intenzivan okus.Ovdje ću napisati mjere u originalu,samo taj cukor ,ako ne volite možete malo smanjiti.Okus je poseban,interesantan,baš dobar.A,da možete i posuti glazuru s malko krupne soli.To vam i paše uz okus i jako je šik
Posluživanje
Uz vodu,kavu..Uživajte!

Primjedbe