Jagode u ogrtaču




Sastojci
500 g Svježih jagoda
2 kom Vanilin šećer Dolcela
1 kom Limun šećer Dolcela
1 žlica Vode
200 g Slatkog vrhnja Dolcela
200 g Bijele čokolade za kuhanje
70 g Maslinovo ulje
100 g Glatkog brašna Podravka
2 kom Jaja
60 g Šećera
1/2 omota Praška za pecivo Docela
Malo korice limuna
Prstohvat soli
2 žlice Mlijeka
125 g Mascarpone sir ili neki drugi po izboru
1 kom Instant želatine Dolcela
1 kom Crveni Preljev za torte Dolcela
250 ml soka od jagoda ili vode za preljev
40 g Šećera

Koristili smo

Crveni preljev za torte

Vanilin šećer

Limun šećer

Šlag 5+

Maxi puding okus vanilija

Bijelo brašno glatko (TIP 550)

Prašak za pecivo

Mljevena želatina

Crveni preljev za torte

Vanilin šećer

Priprema
Koristila sam kalup ø 20 cm, a može se koristiti i kalup od ø 24 cm, dobijete biskvit debljine oko 1,5 cm kad je pečen.
1.
Pire od jagoda
250 g  jagoda, vanilin i limun šećer s jednom žlicom vode prokuhati da jagode omekane. Napraviti pire od jagoda i ostaviti da se ohladi. Sa dvije žlice pirea od jagoda premazala sam biskvit, a ostatak pirea je umješan u jagodičastu kremu.
2.
Bijela krema (ganache)
100 g slatkog vrhnja zagrijati do vrenja i u njemu otopiti 200 g bijele čokolade. Ostaviti da se ohladi, povremeno promješati. Kada je krema hladna,  izmiksati da se dobije veći volumen i mekoća. 1/2 smjese bijele kreme, koristila sam za vanjski premaz, a drugu polovicu za jagodičastu kremu.
3.
Biskvit
Od bjelanjaka istući snjeg sa prstohvatom soli i jednom žlicom šećera oduzetom od 60 g šećera za biskvit.
4.
Žumanjke i preostali šećer izraditi uz polagano dodavanje maslinovog ulja. Maslinovo ulje je najbolje koristiti na sobnoj temperaturi.
5.
U izrađene žumanjke sa šećerom i maslinovim uljem,  dodati brašno s praškom za pecivo, malo limunove korice, 2 žlice mlijeka. Nježno umješati snjeg od bjelanjaka.
6.
Biskvit staviti peći u zagrijanu električnu pećnicu na 180°C oko 35 minuta ili u pećnici na vrući zrak ne zagrijanoj na 160°C oko 35 minuta. Pečeni biskvit pustiti da se ohladi. Premazati s jednom do dvije žlice pirea od jagoda.
7.
Jagodičasta krema
100 g  slatkog vrhnja  izmiksati u šlag, dodati sir, šećer po potrebi (do jedne žlice), pire od jagode, 1/2 bijele kreme i instant želatinu, sve nježno izmješati rukom da se dobro poveže. Kremu pustiti da se stisne u hladnjaku ili zamrzivaču.
8.
Finale
Na biskvit premazan sa dvije žlice pirea od jagode, nanjeti ohlađenu jagodičastu kremu, po vrhu kolača poslagati ostatak sviježih jagoda.  Izvana nanjeti bijelu kremu. Pustiti da se još malo stisne u hladnjaku.

9.
Pripremiti crveni preljev za torte po uputama s pakiranja i pažljivo preliti po jagodama na vrhu kolača. Pazite da preljev ne bude kipuć, jer će se krema topiti.

Posluživanje
Uz poslijepodnevni odmor u ugodnom društvu, obasjani suncem i mirisima proljeća, ma nema ljepšeg od ovog laganog i osvježavajućeg kolačića.

Primjedbe