
Sastojci
BISKVIT I (24x30 cm):
5 kom jaja
200 g šećera
100 g brašna
5 žlica vode
150 g lješnjaka - tostiranih, mljevenih
1 vrhom puna žličica praška za pecivo Docela
2 žlice kakaa
prstohvat soli
BISKVIT II (24x30 cm):
8 kom bjelanjaka
150 g šećera
3 žlice brašna
150 g lješnjaka - tostiranih, mljevenih
3 žlice ulja
1 žličica praška za pecivo Docela
prstohvat soli
KARAMEL KREMA:
1 l mlijeka
8 kom žumanjaka
200 g šećera
100 g maslaca/margarina
200 ml slatkog vrhnja
300 g lješnjak karamela (bombona)
150 g Gussnela Dolcela (gustina)
1 vrećica želatine
PRELJEV ZA BISKVITE:
200 ml mlijeka ili vode
2 vrećice vanilin šećera Dolcela
DEKORACIJA:
500 ml slatkog vrhnja
2 vrećice šlagfixa Dolcela
biseri ili... (voće)
Priprema
1.
BISKVIT I (24x30 cm):
Od bjelanjaka, uz dodatak prstohvata soli i navedene količine šećera, izraditi čvrsti snijeg. Miksajući dodavati jedan po jedan žumanjak i pjenasto izraditi. Dodati mlaku vodu, kakao i brašno s praškom za pecivo. Lagano miješajući sjediniti smjesu.
2.
Ugrijati pećnicu i smjesu staviti peći u namašćenom i pobrašnjenom limu. Temperaturu i vrijeme pečenja odrediti prema pećnici (probati čačkalicom). Ohladiti biskvit.
3.
PRELJEV:
Prokuhati mlijeko ili vodu s vanilin šećerom. Trećinu toplog preljeva preliti preko ohlađenog biskvita. Ostavite neka se preljev upije
4.
KARAMEL KREMA:
(prvo nju možete skuhati)
Pripremiti želatinu prema uputstvu.Nasjeckati lješnjak karamele i otopiti na nižoj temperaturi u oko 2 dl mlijeka. Zatim u idućih oko 2 dl mlijeka izmješati žumanjke, gustin i šećer. Preostalo mlijeko staviti kuhati, te u njega dodati otopljene karamele i smjesu sa žumanjcima. Miješajući kuhati dok se ne postigne gustoća. Skloniti s vatre i umiješati maslac/margarin i izmiksano slatko vrhnje. Otopiti želatinu i umiješati u kremu. Malo prohladiti prekriveno prozirnom folijom. Za to vrijeme ispeći drugi biskvit.
5.
BISKVIT II (24x30 cm):
Od bjelanjaka, uz dodatak soli i šećera, izradite čvrsti snijeg. Zatim dodajte ulje, lješnjake i brašno s praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite miješanjem.
6.
Smjesu stavite peći u zagrijanu pećnicu u namašćenom i brašnom posutom limu.
7.
Pečen i ohlađen biskvit vodoravno prepolovite i svaki prelijte ostatkom preljeva.
8.
Od kreme odvojite malo za premazati na gornju koru, a ostatak kreme podijelite na dva jednaka dijela.
9.
Krema prije nanošenja ne mora biti posve hladna. Slaganje torte: prvi dio biskvita, krema, biskvit s kakaom, krema, druga polovica biskvita i tek malo predhodno ostavljene kreme.
10.
Izraditi slatko vrhnje sa šlagfixom, ukrasiti tortu i dobro ju ohladiti.
11.
Eto, ovako su je gosti sami narezivali. ♥
Primjedbe
Objavi komentar