Medaljoni s prelivom od pavlake i šafrana



Sastojci
600 g svinjskog filea, 1/2 kaf. kaš. soli, 1/2 kaf. kaš. sveže, krupno, mlevenog bibera
Marinada:
4 cm očišćemog korena đumbira, sok od 1/2 limuna, 1 kašika meda, 2 kašike maslinovog ulja
Prilog:
4 krompira srednje veličine, 1 šargarepa, 2 kašike ulja, 1 kaf. kaš. soli
Umak:
2 dl sveže mlečne pavlake, prstohvat soli, prstohvat šafrana
Količine su za 3-4 osobe. Na slikama je file od 300 grama, to jest pola mere.

Priprema
1.

File oprati, osušiti papirnim ubrusom i očistiti od opne i masnoće. Iseći ga poprečno na krupne komade oko 3 cm debljine, dlanom pritisnuti i rukom formirati medaljone. Posoliti, pobiberiti i staviti u porcelansku ili staklenu činiju.

Napraviti marinadu. Sitno izrendati djumbir, dodati sok od limuna, kašiku meda i maslinovo ulje, pa dobro izmešati i preliti preko medaljona. Ostaviti 1 sat. Okrenuti ih u marinadi bar jedanput.

Za to vreme zagrejati rernu na 200°C. Očistiti šargarepu, pa je iseći na deblje štapiće i staviti u podmazan pleh. Očistiti krompir, preseći ga na četvrtine, pa staviti u pleh. Posoliti i preliti s dve kašike ulja. Rukom promešati da bi se svaki deo obložio solju i uljem. Staviti da se peče dok povrće ne bude porumenelo, oko 20 minuta. Promešati jednom, dvaput, u toku pečenja.

Napraviti sos. Svežu pavlaku sipati u šerpicu, dodati malko soli i prstohvat šafrana, pa kuvati oko 7 minuta uz mešanje, dok se relativno ne zgusne. Hladjenjem će se dodatno zgusnuti. Ukoliko se niti šafrana nisu sasvim otopile, procediti sos dok je topao.

Dok se krompir privodi kraju, a sos kuvamo, podmazati uljem gril tiganj, pa ga zagrejati na jačoj vatri. Staviti medaljone, ocedjene od marinade, da se peku po 4-5 minuta sa svake strane.

Servirati odmah, dodati prilog i preliti sosom.

Primjedbe