Prevencija Raka




Za mnoge osobe je sama pomisao na rak toliko strašna da su preskočili ovaj članak samo da ne prizivaju vraga. On odnosi milione života svake godine, može vas zadesiti u bilo kojoj dobi života i nerijetko pogađa i osobe koje žive potpuno zdrav život. Ali bez obzira na to, činjenica je da je informiranje o prevenciji najbolja stvar koju možete uraditi da vam se ne desi ista sudbina. Oko 33% svih rakova se može spriječiti zdravim načinom života. Pod time se prvenstveno misli na zdravu ishranu i fizičku aktivnost.

Preporuke za prevenciju karcinoma

Jedite 5 porcija svježeg voća dnevno (porcija je oko 100g)
Smanjite unos soli (max 6g dnevno)
Smanjite unos crvenog mesa (asocirano sa rakom debelog crijeva) max 500g sedmično
Unosite vlakna iz raznih hrana poput žitarica, voća i povrća
Povećajte fizičku aktivnost
Smanjite konzumaciju alkohola (1 piće dnevno za žene, 2 za muškarce)
Nemojte se previše sunčati i obavezno nanosite kremu za sunčanje kad ste na plaži
Održavajte normalnu tjelesnu težinu (pretilost je povezana sa većim rizikom za rak jednjaka, gušterače i bubrega)
Nemojte pušiti cigarete
Jedite više biljne hrane umjesto životinjske
Dojite djecu jer dojenje ima brojne prednosti i za majku i za dijeteKoje hrane su najbolji borci protiv raka?

Voće i neškrobno povrće – protiv raka pluća, usta, grkljana, jednjaka i želuca
Karotenoidi – protiv raka pluća, usta, grkljana i jednjaka
Paradajz – protiv raka prostate
Luk bijeli i crveni – protiv raka želuca, kolona, rektuma
Folna kiselina – protiv raka gušterače
Vlakna – protiv raka debelog crijeva i rektuma
Mlijeko i kalcij – protiv raka debelog crijeva i rektuma
Vitamin C – protiv raka jednjaka
Vitamine i minerale možete unositi i kroz suplemente ali razlog zašto se uvijek preporučuje prirodna i cjelovita hrana ispred suplemenata je taj što voće i povrće pored vitamina sadrži stotine drugih fitonutrijenata kojih nema u multivitaminskim tabletama. Neke od tih supstanci su: flavonoidi (iz agruma, bobičastog voća, vina i tamne čokolade), razni pigmenti sa antioksidativnim djelovanjem (iz grožđa, patlidžana, rotkvice, crvenog kupusa), kvercetin (iz jabuka, crvenog luka, čajeva i vina), karotenoidi (iz mrkve, dinje, marelice), likopen (iz paradajza), lutein za oči (iz špinata i kelja)…     Rak debelog crijevaPostoje uvjerljivi dokazi da sljedeće stvari povećavaju rizik za dobivanje karcinoma debelog crijeva:

Visok unos crvenog mesa i procesuiranog mesa (poput salama, hrenovki, kobasica)
Prekomjerna težina
Pretjeran unos alkohola
Rizik smanjuju:

Redovna fizička aktivnost
Unos vlakana iz žitarica, voća i povrća
Adekvatan unos kalcija (posebno za žene)
Kada bi se generalna populacija pobrinula za sve navedeno, uspjeli bi spriječiti oko pola svih slučajeva raka debelog crijeva.

Rak prostate

Rak prostate je drugi najčešći rak na svijetu. Javlja se najčešće kod starijih muškaraca (prosječna dob 72 godine). Visok unos crvenog mesa i visok unos kalcija (preko 1,5g) povećava rizik za ovaj rak.

Rizik umanjuju:

Likopen iz paradajza i kečapa
Mahunarke, soja
Omega 3 masne kiseline
Rak dojke

Rizik za rak dojke povećava:

Visok unos alkohola
Genetika (ako je neko u porodici imao rak dojke)
Neaktivnost i debljina
Rizik smanjuje:

Dojenje (umanjuje rizik i za majke i za djecu)
Visok unos vlakana iz žitarica, voća i povrća
Procjena je da bi se čak 38% slučajeva raka dojke moglo spriječiti ako bi se žene pobrinule da budu aktivnije, da piju manje alkohola, da održavaju normalnu težinu i da doje svoju djecu.

Alkohol i rak

Pretjeran unos alkohola povećava rizik za mnoge vrste raka: rak jednjaka, usta i grla, dojke, tankog i debelog crijeva i jetre. Alkohol može oštetiti DNK ćelija tokom razlaganja/probavljanja, može proizvoditi karcinogene tvari unutar tijela i podizati razine određenih hormona poput estrogena.

Umjeren unos alkohola ne povećava rizik od raka. Pod umjerenim unosom se podrazumjeva 1 piće dnevno za žene ili 2 za muškarce.

Primjedbe