Rabarba cheesecake




Sastojci
300 g brasna
200 g maslaca
100 g secera
prstohvat soli
Krema od sira
650 g skute (quark)
170 g mascarpone sira
65 g creme fraiche
170 g secera
1 vanilin secer
3 jaja
1 puding od vanilije
Rabarba i jagode krema
300 g svjezih jagoda
450 g ociscene i isjeckane rabarbe
100 g secera
2-3 kasike gustina

Priprema
1.
Sastojke za tijesto sjediniti, zaviti u providnu foliju i drzati na hladnom oko sat vremena. Zatim razviti tijesto, staviti u pleh za pecenje (26 cm) i podici ivice od tijesta. Rernu zagrijati na 180°.
2.
Za kremu sjediniti sve sastojke, sipati preko tijesta i peci oko 45 minuta. Kolac dobro ohladiti.
3.
Jagode purirati i staviti u serpu, dodati secer i isjeckanu rabarbu pa sve kuvati dok rabarba potpuno ne omeksa. Na kraju zakuvati gustin (razmucen u malo vode) pa kuvano kratko prohladiti uz postepeno mijesanje. Zatim sipati preko kolaca i ostaviti sve da se ohladi

Posluživanje
Umjesto gustina se moze koristiti i puding od jageode ili jedna vrecica zelatina.

Primjedbe