Torta od sira sa snijegom




Sastojci  12 osoba
Tijesto
30 dkg brašna (pomiješano oštro i glatko)
1 kom pecilnog praška
14 dkg maslaca
1 prstohvat soli
14 dkg šećera
2 kom jaja
Krema
3 kom žutanjaka
1 cijjelo jaje
10 dkg šećera
1 žlica limunovog soka
50 dkg sira svježeg
15 dkg otopljenog maslaca
1 kom praška za puding od vanilije
Beze kora
3 kom bjelanjaka
1 prsohvat soli
10 dkg šećera
25 dkg ribizla

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, te ga omotano folijom pustite da na hladnjaku odleži 30 min
2.
Tijesto rasporedite po dnu kalupa za torte. Stavite peći na 170 C cca 10 min dok lagano ne dobije boju. Izvadite iz pečnice i ohladite.
3.
Za kremu izmiješajte žumanjke, jaje, šećer, i limunov sok. Polako dodajte mlijeko, svježi sir, lagano otopljeni maslac, i prašak za puding.
4.
Na ohlađeno tijesto prelijte smjesu od sira  i pecite 30 min na 170 C.
5.
Istucite snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli i dodajte šećer, miješajte dok se šećer ne rastopi a bjelanjak postane čvrst i sjajan.
6.
Izvadite kolač iz pečnice i po njemu rasporedite snijeg od bjelanjaka. Po snijegu posipajte ribizl. Sve zajedno vratite u pečnicu na 15-20 min. Ohladite kolač (najbolje da odstoji preko noći u hladnjaku), te ga idući dan poslužite uz kavu ili neko fino desertno vino ili liker.

Primjedbe