Ukrajinska pita sa lukom i topljenim sirom





Sastojci  8 osoba
200gr putera/maslaca
300gr brasno
6 kasika kisele pavlake
1 kasikica soda bikarbona
1 kasika ocat 9%
1/4 kasicice soli
Fil
6 glavica srednje velicine crni luk
270gr topljeni sir
1 vezica persuna
4 kom jaja
bibera i soli i dr.zacina po ukusu
1 jaje za premazivanje

Priprema
1.
Prvo pripremimo prhko testo za pitu. U sud sipamo brasno ,u sud stavimo i rende pa rendamo hladni puter uz pomoc brasna.Rukama mrvimo puter sa brasnom a zatim u sredini dodajemo kiselu pavlaku,malo soli i uzavrelu sodu bikarbonu sa kasikom octa[ u manju posudu stavimo sodu bikarbonu,dodamo ocat i promesamo kasikom]  Na radni sto pospemo brasno i umesimo testo.Testo stavimo u najlonsku foliju i ostavimo u frizider dok pripremimo fil.

2.
Narezemo crni luk na tanke rezance i przimo u tavi sa malo ulja [samo da omeksa]Sklonimo luk sa vatre i dodamo topljeni sir koga smo prethodno narendali [ ja sam ga izgnjecila viljuskom]i mesamo. U drugu posudu viljuskom umutimo jaja, dodamo nasecnani persun,sol i crni biber po ukusu.Sjedinimo jaja sa lukom i sirom.

3.
Testo delimo na dva dela.Jedan  od 2/3 i drugi od 1/3 testa.Od veceg dela testa pomocu oklagije pravimo koru kojom oblozimo dno i stranice pouljanog kalupa od 26cm.Moj kalup nije onaj pravi za ovu vrstu pite ali nije bitno  ispalo je super.U kalup izlijemo fil a preko fila stavimo drugu koru koja treba da bude velicine kalupa kako bi se krajevi obe kore spojili.Po zelji spojimo krajeve pritiskajuci prstima u obliku vencica

4.
Pitu pecemo u ugrejanoj rerni na 170c oko 25-30min.Po zelji pecenu pitu premazemo umucenim jajetom i pecemo jos 3-4min.Provera cackalicom daje sigurnost  u nedoumici dali je pita dovoljno pecena.

Posluživanje
Sluzi se i topla i hladna po ukusu a tek drugi dan.....jos ukusnija !!! Dobar apetit !!!

Primjedbe