Ungarisches Gulasch




Sastojci  2 osobe
750 g govedjeg mesa
30 + 30 g maslaca
750 g luka narezanog na polukrugove
2-3 cesnja cesnjaka, fino nasjeckanog
2 male zlice pirea od rajcica
2 male zlice ljute mljevene paprike
2 male zlice slatke mljevene paprike
2 velike zlice crvenog vina
tucani kim

Priprema
1.
 Meso isjecite na krupnije kocke. U jednoj tavi zagrijte 30g putera ili ulja i isprzite meso. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
2.
Ostatak putera ili ulja zagrijte u jednoj serpi. Przite luk dok ne postane blago staklast te dodajte fino nasjeckani cesnjak. Przite jos nekih desetak minuta, dodajte pire of rajcice, ljutu i slatku mljevenu papriku. Sve dobro izmjesajte i dodajte crveno vino. Mijesajte dok tekucina ne ispari.
3.
Dodajte meso i smanjite temperature. Posolite i pospite tucanim kimom. Dinstajte u vlastitom sosu nekih sat i pol. Povremeno promijesajte i dodajte vode po potrebi. Uvijek dolijevajte oko 50ml vode, ne vise odjednom.
4.

Buduci da moj suprug voli svinjetinu, ja sam ovaj gulas pravila sa svinjskim mesom i super je ispao.Takodjer sam umjesto putera koristila svinjsku mast. Stavila sam samo 1 malu zlicu ljute paprika (cayenne pepper – nisam imala druge) I bilo je dovoljno ljuto. Kim nisam stavila. Bilo me je strah da mozda nece ici sa svinjskim mesom. Soli sam stavila 1 ½ malu zlicu soli. Koristila sam mjerice sa zlice (teaspoon).
Posluživanje
Posluzite sa sirokom tjesteninom.

Primjedbe